Abelardo Ninyo Hermós

Presentació


Imprimir canciónEnviar corrección de la canciónEnviar canción nuevafacebooktwitterwhatsapp


Presentació: Josep Cofan.

Selecció d'havaneres i cançons populars pel trio l'Abelardo, Niño i l'Hermós.
Aquest grup de cantaires, que data de les dècades dels anys 40 i 50, va tenir molts èxits. Pioners dels grups de cantaires d'havaneres com els Peix Fregit, El Tapé, Port-Bo o el Cafetó, cantaven per amor a l'art. L'Hermós era el tenor, el Niño feia el segon i en Belardo era el baix.
Cantaven a tot cantar, es solien reunir en alguna taverna i tot sovint eren requerits per cantar en algun xalet de les platges, quan aquests estiuejants tenien alguna personalitat com a invitats.
Ells no cobraven, es donaven per satisfets si els convidaven a sopar. Els dilluns, nosaltres, anàvem a Tamariu, al Barraca de Cal Cofan a fer l'arròs, ells tres solien venir després de dinar, a prendre cafè i a cantar. No es cansaven. Després de dinar no paraven de cantar fins a les 9, o més tard, de la nit, i després tots a peu cap a Palafrugell pel Cañadell.
A l'estiu anaven a cantar al bar d'en Pere Pachei, que era a prop de l'embarcadero. tenien molt d'auditori, gent de Barcelona generalment, no hi havia estrangers. En Pere Pachei els convidava a sopar i els regalava una ampolla de cava, que rifaven a la mitja part.
Escoltem l'Abelardo, el Niño i l'Hermós en una gravació que es va fer aleshores amb uns aparells molt grossos, que no s'assemblaven a les petites i perfectes gravadores d'avui dia.