JOSEP SEBASTIÀ PONSJosep Sebastià Pons (en francès s. Va ser poeta, narrador i autor dramàtic. A més de la seua obra literària es coneix com a pintor d'aquarel·les.

Fecha de nacimiento:
05 de noviembre de 1886
Fecha de fallecimiento:
25 de enero de 1962

Sumario
Trovapedia
Textos musicados de
Josep Sebastià Pons
Cancioneros con canciones
de Josep Sebastià PonsBiografiaVa doctorar-se amb una tesi sobre
La literatura catalana al Rosselló als segles XVII i XVIII (La littérature catalane en Roussillon au XVIIe et au XVIIIe siècles, Tolosa, 1929). Després de fer els estudis a Perpinyà, Montpeller i Madrid, va exercir primer com a professor de literatura a Gueret i a Montpeller, i, durant el període de 1933 a 1953, com a catedràtic de llengua i literatura espanyoles a la Universitat de Tolosa.

Tot el que se'n sap de la seva vida, se sap mercès a la narració autobiogràfica, ‘
L'ocell tranquil, que va escriure originàriament en francès i va sertraduïda i editada en català el 1977. Profundament enamorat del terrer, Josep Sebastià Pons va compaginar al llarg de tota la seva vida, la professió acadèmica amb la vida del petit propietari rural.

La seua obra va fer l'objecte d'elogis per escriptors tan prestigiosos com, per exemple, Josep Pla i també va servir de model a la literatura occitana contemporània (especialment a l'escriptor Max Roqueta). Des de 1961 fou membre corresponent de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans.

La seua germana, Simona Gay, també fou una escriptora famosa a la Catalunya del Nord.


ObraEl primer llibre


En el primer llibre de poemes que va publicar,
Roses i xiprers (1911), hi apareixen ja molts dels temes que seran constants en la seva obra: l'arrelament a la terra i als seus homes, el pas del temps, els cicles de les estacions, les festes tradicionals, l'oblit i el record, l'acontentament retirat, la fidelitat del seu amor, etc. De fet, la seva obra presenta una continuïtat sostinguda en tots els aspectes (estil, vocabulari, temes): més que expandir-se, s'aprofundeix, es depura, s'essencialitza. Les formes de què se serveix el poeta són les tradicionals en la poesia, sobretot la cançó.

Segon llibre


En el segon llibre,
El bon pedrís (1919), manté la mateixa actitud humil i senzilla del pagès que hi havia en el primer. En aquest, tanmateix, dóna entrada al tema amorós, que s'entrelliga amb els temes anteriors.

La Gran Guerra (1914-1919) va significar un desagradable parèntesi per al poeta, que fou cridat al front i fet presoner ben aviat.
L'estel de l'escamot (1921) traspua tota l'experiència bèl·lica i dels camps de concentració, a la primera part; a la segona, en canvi, el poeta fa un cant a la pau, una pau que significa recuperació de la identitat amb la tradició i els costums, amb la familiaritat de la llar.

Tercer llibre


Canta Perdiu (1925) representa la consecució de la seva maduresa expressiva. Amb una actitud idíl·lica, i canta la joia que proporciona l'oblit, la soledat, la puresa, la comunió amb la natura.

L'aire i la fulla


Al següent recull,
L'aire i la fulla (1930), Pons fa un important pas endavant cap a la consolidació de la seva poesia. L'acontentament, tenyit d'estoïcisme i d'un cert panteisme, del llibre anterior, es converteix aquest en meditació, en reflexió de la pròpia experiència poètica. S'hi observa un decantament cap a una major intel·lectualització, cap a una poesia més pura, partint sempre d'imatges de la vida quotidiana, de la naturalesa i dels seus elements. S'hi insinua també la veta satírica i informal dels reculls posteriors.

Cantilena


Cantilena (1937) és el punt culminant de la trajectòria poètica ponsiana, com ja va notar Carles Riba amb la seva acostumada clarividència crítica quan va escriure:
Jo no conec en la nostra llengua unes estructures de poesia, per tots els elements de les quals se'ns comuniqués amb més dolçor, amb més seguretat i més senzilla, amb talment quotidiana plenitud, el sentiment de la comunió dels vius i dels morts des del vessant terrenal.
En aquest recull es fonen la descripció de la naturalesa amb la pregunta reflexiva.

Conversa


Més de deu anys hauran de transcórrer abans no aparegui un nou llibre de Pons:
Conversa (1950). En ell, el dolor per la pèrdua de la seva muller, Elena, que havia motivat el to elegíac de Cantilena, dóna pas al pur silenci de la vida, i el silenci, al cant. El poeta retorna als exemplars més purs de la natura, a les faules, sota la doble assumpció de La Fontaine i de la rondallística; compost da paisatges i de retrats femenins –amb ressons d'Edgar Allan Poe i de Walter de la Mare–, hi desfilen els sants humils de la seva terra.

Publicat primer com a complement de la segona edició de
Canta Perdiu (1960), amb Contrapunt, Pons assoleix l'expressió d'una regla de vida, basada en l'acumulació d'experiència i en el contacte íntim i l'observació atenta de la naturalesa.

Obra poètica completa, amb Cambra d'hivern


Ja després de la seva mort (1962), el seu amic entranyable, el poeta Tomàs Garcés es va fer càrrec de l'edició de lObra poètica (1976), que inclou el llibre pòstum
Cambra d'hivern (1966). Al costat de poemes circumstancials i de temes més o menys convencionals, aquest recull conté un llarg poema que ve a ser una mena de testament poètic: Faula d'Orfeu.


AnàlisiAmb ecos de Virgili, de Ronsard, de Maragall i dels simbolistes francesos, la poesia de Pons traspua una tradició mil·lenària. Els seus plantejaments estètics, classicitzants i plens de melangia, l'apropen als poetes noucentistes, però sense defugir en cap moment la fidelitat a ell mateix i al seu terrer, el país rossellonès.

Pons també va conrear el teatre poètic i medievalitzant, amb
La font de l'Albera (1922), Amor de pardal (1923) i El singlar (1930), i la prosa, amb el Llibre de les sivelles (1956). Com a crític i historiador de la literatura, cal posar en relleu l'important estudi La Littérature catalane en Roussillon au XVIIe et au XVIIIe siècle (1929).

La seua vida i la seua obra han estat estudiades per Pere Verdaguer i Cristià Camps en diverses publicacions.


ObresPoesies

 • Dia dels Reis (1919) (Jocs Florals de Barcelona)
 • Dona de presoner (1919) (Jocs Florals de Barcelona)
 • Aigues-forts de Curlanda (1919) (Jocs Florals de Barcelona)
 • Canta Perdiu (1923)
 • Cantilena (recull de poemes, 1937) il·lustrat per Aristides Maillol.
 • Poesies catalanes (1942)
 • Llibre de les set sivelles (narració, 1956)

Teatre

 • Misteri de Sant Pere Urseol o de Sant Miquel de Cuixà, 1952. Aquesta obra de 76 pàgines, amb pròleg d'Esteve Albert, és el volum 17 de la Col·lecció Tramuntana de les edicions Barcino (Barcelona).
 • Divulgació

 • La Littérature catalane en Roussillon au XVIIe et au XVIIIe siècles'' (tesi)
 •  El contenido de este artículo ha sido extraído total o parcialmente de la Viquipèdia (Wikipedia en catalán) bajo licencia Creative Commons.

   


   
  PUBLICIDAD
  PUBLICIDAD

   

  LO + EN CANCIONEROS.COM

   

  HOY DESTACAMOS
  Óbito

  el 04/04/2019

  La poesía, el mundo de la canción de autor y el de la música latinoamericana en general entonó hoy al unísono "Cuando un amigo se va" en despedida y homenaje a su autor, el cantautor argentino Alberto Cortez, fallecido a los 79 años de edad en un hospital de la capital española.

  HOY EN PORTADA
  24 Festival BarnaSants 2019

  por Joan Carles Martínez el 06/04/2019

  La bonaerense Georgina Hassan pasó por la Sala Harlem de Barcelona en el marco del festival BarnaSants en un concierto en el que recorrió un poco toda su discografía con temas de sus trabajos anteriores y también, como no podía ser de otro modo iniciándonos en varios de su último CD Madreselva, donde ha musicalizado a diferentes poetisas argentinas.

     © 2019 CANCIONEROS.COM, CANDIAUTOR 2010 SL

  Notas legales

  Qué es cancioneros
  Aviso legal
  • Política de privacidad

  Servicios

  Contacto
  Cómo colaborar
  Criterios
  Estadísticas
  Publicidad

  Síguenos

     

   

  Acceso profesional