CESK FREIXAS


Francesc Freixas i Morros, més conegut pel nom artístic de Cesk Freixas, (Sant Pere de Riudebitlles, 17 d'abril de 1984) és un cantautor català que, juntament amb altres artistes d'arreu del país, forma part de l'actual escena de cançó en llengua catalana. Freixas ha editat una maqueta, sis treballs discogràfics i un recull de versions d'altres cantautors internacionals amb la intenció de contribuir a recuperar la cançó d'autor i de protesta als Països Catalans.


Biografia



Cesk Freixas va néixer a Sant Pere de Riudebitlles, a la comarca de l'Alt Penedès, l'any 1984. Després de formar part del grup de música Pangea, creat amb amics de l'Escola Intermunicipal del Penedès (Sant Sadurní d'Anoia) i on hi cantava versions de rock, Cesk Freixas fa el seu primer concert com a cantautor el 4 de gener de 2004 al Bar Jimmy Jazz d'Igualada. Fruit d'aquesta primera experiència en solitari, és en el segon concert, el 23 d'abril de 2004, on grava en directe la seva maqueta, al teatre del Centre Catequístic de Sant Pere de Riudebitlles, compartint escenari amb el cantautor Feliu Ventura.

El 2005 edità el seu primer disc, Set voltes rebel (Bullanga Records), gravat als Estudis APX de Vilafranca del Penedès. Bull, baixista del grup vilafranquí Inadaptats, definí el disc com a: «una mescla entre Sau i Inadaptats, us encantarà». Aquell mateix any participà amb la resta de membres d'Inadaptats en l'espectacle La Fera Ferotge, en homenatge a Ovidi Montllor. Un any després, el 2006, penja a Internet un recull d'adaptacions de diversos cantautors internacionals (Silvio Rodríguez, Víctor Jara, Ovidi Montllor, Raimon i Bob Marley), sota el nom de Les veus dels pobles lliures. Després d'un canvi de productor, decideix engegar una col·laboració professional amb Magí Batalla, arranjador i músic que enregistra els seus dos propers treballs discogràfics: El camí cap a nosaltres (RGB Suports, 2007) i La mà dels qui t'esperen (Temps Record, 2009), apostant per un so més modern, mesclant pop i rock amb pinzellades de música electrònica.

El 2012 surt al carrer el seu quart disc, Tocats pel foc (Temps Record), produït i arranjat per Víctor Nin, el guitarrista que l'acompanya des de l'any 2006. Aquest àlbum s'endinsa en els matisos de cançons més orgàniques, amb molta presència de guitarres acústiques, fidel als seus directes. El 15 de novembre de 2013 va publicar el seu primer llibre Paraules per a Gaeta, a través de la cooperativa editorial Tigre de Paper.

El 19 de març de 2014 s'anuncia el títol, la portada i la data de presentació del cinquè disc del cantautor. L'àlbum, anomenat Protesta, surt a la venda el 6 de maig de 2014. Aquest consta de dos treballs: d'una banda el CD amb cançons inèdites i d'altra banda el DVD del concert de celebració dels 10 anys damunt de l'escenari.

A la primavera del 2015, va rebre el Premi Disc Català de l'Any que atorga l'emissora Ràdio 4, així com el reconeixement del públic, guanyant el seu 8è Premi Enderrock per votació popular al millor DVD/Documental.

L'abril de 2017 publica el seu sisè disc d'estudi, titulat Proposta (editat per la discogràfica Dmusical). Amb aquest nou treball, Freixas consolida un so més contundent d'estètica rock, sense oblidar l'acostament cap a sonoritats més mediterrànies, amb la inclusió d'instruments com el llaüt i l'acordió diatònic.

Des dels seus inicis, i fins avui, Cesk Freixas ha dut a terme més de 1.500 actuacions.


Activisme polític i cultural



Actualment, Cesk Freixas és militant d'una de les organitzacions que conformen l'Esquerra Independentista: el Sindicat de la Música, sectorial sindical del treball musical de la Coordinadora Obrera Sindical. Amb anterioritat, Freixas també va militar i participar activament d'Alternativa Estel, d'Endavant (OSAN) i de la Candidatura d'Unitat Popular. És per aquesta implicació política que, en diverses ocasions, els seus concerts s'han vist afectats pels intents de censura dels sectors més conservadors i nacionalistes espanyols. Són nombrosos els espectacles que l'hi han suspès per raons ideològiques. Un dels casos més coneguts va succeir al Principat, quan, a finals d'agost del 2009, les formacions polítiques del Partit Popular i Ciutadans van voler prohibir, sense èxit, la seva actuació a Figueres, en el marc del Festival Acústica. L'altra demanda més coneguda de suspensió d'un concert seu va tenir lloc a El Pinós (Valls del Vinalopó), el 22 de setembre de 2017, quan el Partit Popular demanava a l'equip de govern municipal (PSPV) la prohibició de la seva actuació a l'Auditori Municipal per ser membre de la Candidatura d'Unitat Popular, defensar l'existència dels Països Catalans i cantar en català.

Des de 2005 participa en la producció artística i organització de la Trobada de Cançó d'Autor dels Països Catalans que se celebra al seu poble natal, i per la qual han passat artistes com Quico Pi de la Serra, Jaume Arnella, Miquel Gil, Albert Fibla, Feliu Ventura o Pau Alabajos.

En les eleccions al Parlament Europeu de 2009 acudí a la Junta Electoral de Barcelona per a assistir a l'acte públic d'escrutini definitiu en representació d'Iniciativa Internacionalista, però va ser expulsat pels Mossos d'Esquadra amb l'argument que la mesa havia acordat verbalment que només hi podien estar presents els representants legals: Freixas denuncià l'expulsió i l'emmarcada en una hipotètica tupinada en la qual els vots a la candidatura s'haurien contabilitzat com a nuls.
A les eleccions al Parlament de Catalunya de 2012 fou escollit en desè lloc per la circumscripció de Barcelona de la CUP-Alternativa d'Esquerres. A les eleccions al Parlament de Catalunya de 2015 va ocupar un lloc simbòlic a la llista electoral per la circumpscripció de Barcelona de la CUP-Crida Constituent.

Des del gener fins al juny del 2016 va participar periòdicament, com a tertulià, al programa L'Oracle de Catalunya Ràdio.


Discografia



  • 2004: Maqueta (autoedició)
  • 2005: Set voltes rebel (Bullanga Records)
  • 2006: Les veus dels pobles lliures (autoedició): recull de versions
  • 2007: El camí cap a nosaltres (RGB Suports)
  • 2009: La mà dels qui t'esperen (Temps Record)
  • 2012: Tocats pel foc (Temps Record)
  • 2014: Protesta (Temps Record)
  • 2017: Proposta (DMusical)


Llibres



  • 2013: Paraules per a Gaeta (Tigre de Paper Edicions) és el primer llibre del cantautor i és un recull de relats curts. Editat per la cooperativa Tigre de Paper edicions la tardor del 2013, aquesta primera referència literària de Freixas conté 150 relats, en forma de prosa poètica, que recullen la mirada crítica de l'autor. A l'obra hi ha tres temàtiques principals: una que gira al voltant de l'univers emocional, una altra de més política i social, i una darrera de més geogràfica.
  • 2016: Alè de taronja sencera (Tigre de Paper Edicions) és el segon llibre del cantautor, estrenant-se aquesta vegada en la poesia.


Reconeixements



  • 2008: Guanyador del Premi Enderrock per votació popular al millor artista de cançó d'autor.
  • 2010: Guanyador del Premi Enderrock per votació popular al millor artista de cançó d'autor.
  • 2011: Guanyador del Premi Enderrock per votació popular al millor directe de cançó d'autor.
  • 2013: Guanyador de 3 Premis Enderrock per votació popular al millor artista, millor disc i millor directe de cançó d'autor.
  • 2015: Guanyador del Premi Enderrock per votació popular al millor DVD.
  • 2015: Guanyador del Premi Disc Català de l'Any, organitzat per Ràdio 4.
 El contenido de este artículo ha sido extraído de la Viquipèdia (Wikipedia en catalán) bajo licencia Creative Commons.

 










 
PUBLICIDAD
PUBLICIDAD

 

LO + EN CANCIONEROS.COM

 

HOY DESTACAMOS
Novedad discográfica

el 30/10/2018

El 23 de noviembre es la fecha de puesta a la venta de Vida, el nuevo disco de Ana Belén, su primer álbum con canciones inéditas en 11 años; una colección de composiciones de un optimismo desbordante que interpreta con el coraje y la sensibilidad que la caracterizan. Esta vida es un regalo es el primer single.

HOY EN PORTADA
«Si dejas de cantar te morirás»

por Isabel Llano el 06/11/2018

Albert Pla presenta disco, Miedo, consecuencia del espectáculo homónimo que estrenó el pasado mes de enero en Buenos Aires. Nosotros asistimos al concierto de la Sala Barts en Barcelona, el 18 de octubre, el mismo día que lanzaba su nuevo álbum.

 



© 2018 CANCIONEROS.COM, CANDIAUTOR 2010 SL

Notas legales

Qué es cancioneros
Aviso legal
• Política de privacidad

Servicios

Contacto
Cómo colaborar
Criterios
Estadísticas
Publicidad

Síguenos

   

 

Acceso profesional