VERDCEL


VerdCel és un grup musical, multidisciplinàri, originàri d'Alcoi amb base a Barcelona que fa ús, principalment, de la cançó d'autor, el rock, el pop i el folk -però també de recursos audiovisuals, plàstics, poètics i teatrals- per expressar emocions i sentiments, i donar la seua visió de la societat actual.

Citant el propi alfOnS de VerdCel: «L'entrega a la cançó” pren formes diverses… el compromís amb els valors, el lloc, la llengua i la cultura allà on habitem, amb el paisatge, amb l'entorn, amb les persones i el nostre dia a dia, amb les experiències humanes, el creixement personal, amb les emocions i els sentiments, el compromís contra les diferències socials, econòmiques, territorials, etc. I la forma d'expressió, el resultat, igualment és divers i sencer; sempre ho hem considerat tot transcendent per avançar; estètiques diverses, corrents culturals, més profundes i minoritàries, més explícites o massives, més poètiques… totes».


Cronologiathumb|L'alcoià [[Carles Llinares]]
Fundat l'any 2000. En un inici alfOnS treballa per una banda amb el seu germà, Daniel Olmo Boronat, aspectes artístics, poètics, en format de llibres i d'exposicions, alhora que comença a concebre arranjaments per les seues primeres creacions amb Pau Miquel Soler. És aleshores quan s'ajunta amb el cantautor alcoià Carles Llinares (amb qui hi treballaran durant un any intensament, fins que acaba la gira de 'PaisViatge), i l'actor Xavi Francés. Realitzen les seues primeres actuacions plegats.

On està el lloc?


Amb Xavi Francés i l'actor Juli Cantó, que ja hi col·labora afegint veus al disc i, sobretot, amb la coordinació del seu primer espectacle 'La cordeta s/e'. El 2004 s'editaren en la Plataforma d'Autoeditors el primer disc oficial, On està el lloc?, un Ep CD de sis temes on incorporaven recursos propis del pop i el rock. Amb aquest treball, que comptava per primera volta amb la col·laboració de l'actor Juli Cantó, el grup va rodar arreu del domini lingüístic i va guanyar el concurs Acústica 2004.

El grup va ser notícia en juliol del 2005, després d'una polèmica amb el programa Pobleshow de Canal 9, el qual pretenia mostrar les aptituds artístiques dels habitants de les principals ciutats valencians: per al segon programa, gravat a Alcoi, van triar els VerdCel, però en adonar-se que cantaven en valencià se'ls va intentar vetar, segons van assenyalar ells mateixos. Més tard, Pau Alabajos se solidaritzà amb ells en rebutjar la participació en el programa dedicat al seu poble, Torrent.

PaisViatge


thumb|danielOlmoBoronat, autor de la part gràfica i visual del grup
El segon disc va arribar el 2006 en forma de llibre-disc conceptual, d'autoria compartida amb l'aportació de
danielOlmoBoronat (el qual, junt amb el seu germà, conforma la marca acrònima adob):PaisViatge, gravat i editat en Cambra Rècords, és una mescla de música, poesia, imatge i còmic en defensa del paisatge i el territori amb la col·laboració de Miquel Gil, Nèstor Mont i Pepe Botifarra en les veus i, de nou, Juli Cantó en els recitats i Pau Miquel Soler en la producció; en els agraïments també apareixen esmentats Paco Muñoz i Phil de Vient.

thumb|Pau Romero de Barcelona
L'any següent els el va reeditar
Batiendo Récords amb tres cançons més i un DVD extra: una d'eixes cançons, Bitllets, va ser objecte d'un videoclip, inclòs al documental Ja en tenim prou, que mostrava la degradació del centre històric d'Alcoi. Durant este recés aprofitaren per a enregistrar una versió de Lluís Llach, Escriu-me aviat, per al disc de tribut Si véns amb mi i seguiren girant, com a duo acústic o amb banda, també per llocs nous com el País Basc, Alcorcón, Lugo i Mallorca.

Sàmara


El 3 de febrer del 2008, el festival BarnaSants va acollir l'estrena d'un nou espectacle basat en el seu tercer treball,
Sàmara: un altre llibre-disc, ara produït per Borja Penalba, que narra la història del segle XX a través de la vida d'una dona alcoiana. Han entrat a la formació actual Darío Díaz i Pau Romero, coincidint amb la gira de presentació del disc; Xavi Blanquer continua treballant i forma part del grup des de l'any 2006. Koki i Carles Llinares es van desvincular abans de començar aquest nou projecte.

El 31 d'agost de 2010 anuncià l'empresa d'accions legals contra els diaris d'extrema dreta Alerta Digital i Diario Ya per haver-los titllat de proetarres El 2013, junts amb nombroses personalitats del món de la política, de la cultura, de la universitat i l'ensenyament van reincorporar-se al moviment valencià pel Dret a decidir.

Els dies del Saurí


Els dies del Saurí es presentà a Barcelona a L'Auditori el 31 de març del 2012.


Discografia
anytítoldiscogràficacomentaris
2002Bagatge d'una fusióautoedicióprimera maqueta, de factura casolana
2004On està el lloc?PAEel primer disc oficial, autoeditat, amb sis cançons
2006PaisViatgeCambra RecordsPremi Ovidi al Millor Disc de Cançó i Premi Enderrock al Millor Disseny
2007PaisViatge Batiendoreedició amb tres cançons més, un DVD amb un concert i extres
2008l'Ovidi se'n va a PalauPropagandaCD i DVD de l'homenatge col·lectiu a Ovidi
2008SàmaraPropagandasegon llibre-disc, inclou un DVD amb les projeccions i extres
2010Petjades, homenatge a RaimonTemps Record/Edicions Bromeraamb un llibre de còmic i un DVD
2012Els dies del SauríTemps Record/Edicions BromeraCòmic-CD, Millor disc de pop al Premi Ovidi 2012
2014Òrbites: Poetes i Cançons2014Argilagaautoeditat Finalista Premi Ovidi 2014
2017De plantes, talaies i cims (i un aroma)autoeditatDiscs col·lectiusanytítoldiscogràficacomentaris
2005El disc dels músics i cantants en valenciàPropaganda
2006EsclatEDRamb cançons de Travé & Tuyet, Insomni, Redada,Arç Blanc, NKR'T/Encara't, Fun Stuff, Orchidia,Dekrèpits, Porexpunk, Punysfora, Els Espectres, Skafam, Los Draps, El 9 de la Classe,Sva-Ters, MusaranyA, Tinc Ladilles, Arma Social i VerdCel
2007Puja al Tren RepublicàCambra Recordsrecopilatori per la III República amb la cançó homònima i Monocrom
2007Amfi Rock 2006Salseta Discosconté Bitllets i PaisViatge
2007Per Alcoi i per...L'Altra Campanyaamb El meu poble, Alcoi (en directe al Palau) i Bitllets
2007Si véns amb miPicapdisc de tribut a Llach al qual contribuïxen amb Escriu-me aviat
2009M'en torno Sau Homenatge a Carles SabaterEDR Discosdisc de tribut a Sau al qual contribuïxen amb Perestroika
2014Si els fills de puta volessin... el Quico es faria caçador EDR DiscosHomenatge a Pi de la Serra amb Romanço en mi
Premis
anypremillocdetalls
2004Concurs de Música Acústica del Centre GarcilasoBarcelona
2005 2n Premi del Concurs de CantautorsViladecans
2004Finalistes en Cançó d'Autor del Sona 9Barcelona
2004 Premi a la Creativitat (Premis A La Nostra Marxa)València
2006Premi Ovidi al Millor Disc de Cançó d'AutorValènciaper PaisViatge
2006Premis Enderrock al Millor DissenyBarcelonaper PaisViatge''
2007Finalistes al 9è Concurs d'Horta-Guinardó (2005), i guanyadors al 11è (2007)Barcelona
20072n Premi al Cántigas de Mayo Ceutí

 El contenido de este artículo ha sido extraído total o parcialmente de la Viquipèdia (Wikipedia en catalán) bajo licencia Creative Commons.

 


 
PUBLICIDAD
PUBLICIDAD

 

LO + EN CANCIONEROS.COM
PUBLICIDAD

 

HOY DESTACAMOS
Novedad discográfica

el 08/04/2021

Pecata Beata (Microscopi, 2021) es el tercer álbum como compositora, productora, cantante y clarinetista Carola Ortiz. En este nuevo trabajo la artista catalana musica poemas de Montserrat Abelló, Mercè Rodoreda, Víctor Català y Anna Gual, entre otras escritoras, para celebrar, a través de sus versos, el universo femenino de sus orígenes.

HOY EN PORTADA
26 Festival BarnaSants 2021

por Xavier Pintanel el 27/03/2021

Maria del Mar Bonet y Borja Penalba presentaron su primer disco conjunto el pasado 31 de enero en el Teatre Joventut de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), en el marco del BarnaSants, un festival que en su intención de ser "confederal" también ha programado este concierto en Palma (Mallorca), València, Balaguer y Castelldefels.

PUBLICIDAD

 

 © 2021 CANCIONEROS.COM