Trovapedia
Vota: +0


LLUÍS VIDAL


Sumario
Trovapedia
Canciones compuestas por
Lluís Vidal
Cancioneros con canciones
de Lluís Vidal
Escúchalo en Apple Music
Lluís Vidal és un pianista i compositor barceloní.

Neix a Barcelona on cursa els estudis, entre d'altres, de piano, harmonia i contrapunt al Conservatori Superior Municipal de Música. Paral·lelament als estudis reglats inicia un intens aprenentatge autodidacta del llenguatge jazzístic que dóna lloc, l'any 1977, a la formació del quartet Catalònia juntament amb el baixista Rafael Escoté, el saxofonista Antonio Peral i el bateria Àngel Pereria, amb qui també forma un duet de percussió i piano. A partir de 1982 comença a treballar amb el seu propi trio. La proposta estètica del trio a través dels anys ha estat molt variada, condicionada per les inquietuds estètiques del pianista i les diferents personalitats dels contrabaixistes i bateries que hi han participat. El trio ha estat secció rítmica acompanyant de músics com: Dave Liebmann, John Abercombie, Kenny Wheeler, Mark Feldman i Gerard Presencer entre d'altres, així com d'orquestres simfòniques i formacions de cambra. Actualment, el trio està format pel bateria David Xirgu i el contrabaixista David Mengual i el seu repertori consta de composicions originals i interpretacions molt personals de cançons populars catalanes.

L'any 1983 forma el grup Onix amb el contrabaixista portuguès Zè Eduardo, el trompetista estatunidenc Michael Kaupa (més tard substituït pel guitarrista Josep Albert Cubero) i el bateria català Jordi Rossy, amb els quals va desenvolupar una intensa activitat. L'any 1987 va formar el grup Ictus juntament amb Mario i Jorge Rossy i Perico Sambeat.

A partir del 1979 inicia la seva activitat docent impartint classes de piano i combo a l'Aula de Música Moderna i Jazz de Barcelona i posteriorment al Taller de Músics de Barcelona, centre en el qual va assumir la tasca de director musical a partir del curs 91-92 fins al 93-94. Participa com a professor, representant el Taller en quatre edicions dels seminaris internacionals organitzats per l'Associació Internacional d'Escoles de Jazz, (ISAJ) a Dublín (1991), Siena (1992), Graz (1993) i Nova York (1994). Ha efectuat master class sobre la seva obra en diversos seminaris organitzats pel Taller de Músics de Barcelona. Ha dissenyat el material didàctic corresponent al programa de combos '91 del Taller de Músics de Barcelona juntament amb J.L. Gámez i és autor dels programes de combos Bill Evans i Jazz Contemporani. En el curs 2001-2002 es crea l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i s'incorpora a l'equip docent com a professor, dins el departament de Jazz i Música Moderna.

En 1985 funda juntament amb Josep Pons i Jaume Cortadellas l'Orquestra de Cambra del Teatre Lliure, formació destinada a la interpretació de la música del segle XX amb la que ha actuat en els festivals més reconeguts de l'Estat Espanyol i d'Europa i amb la qual ha enregistrat com a solista el Concerto para clave y cinco instrumentos de Manuel de Falla i el complex Concert de cambra de Josep Soler. Ha estat director artístic de l'orquestra, amb què ha desenvolupat una intensa activitat com a compositor, arranjador i director, dins d'una programació que incloïa música de jazz i/o escènica. De la seva tasca com a director podem citar les següents produccions:

  • O.C.T.LL.(1995) Lluís Vidal trio amb Dave Liebmann. Música de Lluís Vidal.
  • Company (1997) de Stephen Sondheim, amb direcció escènica de Calixto Bieito
  • Porgy and Bess (1998) de George Gershwin
  • Tribute to Ellington (1999)
  • Sondheim (2000)
  • El tercer policia (2000) de Django Bates, amb direcció escènica de Pep Anton Gómez
  • Jumps Start/Jazz: 6 syncopated movements (2001) de Wynton Marsalis, amb la companyia IT Dansa i coreografia de Toni Mira
  • L'Ópera de tres rals (2002) de Kurt Weill, amb direcció escènica de Calixto Bieito
L'any 1995, amb l'arribada a Espanya del bandoneonista argentí Pablo Mainetti, juntament amb Horacio Fumero al contrabaix i Pere Bardagí al violí, forma el grup de tangos Araca, formació que interpreta un repertori de tangos contemporani.

Ha portat a terme una intensa activitat com a compositor i arranjador dins de camps i formacions molt diverses. En els últims anys la seva tasca creativa s'ha caracteritzat per la recerca d'un llenguatge propi que utilitza amalgames instrumentals i estilístiques poc freqüents unint colors i llenguatges musicals d'arrels contraposades com ara el jazz, la música contemporània o la d'inspiració popular. Ha realitzat nombrosos encàrrecs tant per a solistes i grups de cambra com per a orquestres, festivals i institucions. De tots ells cal destacar-ne obres com :
  • Suite Portugalia, per a octet de vent i trio de jazz - encàrrec de la Fundació Gulbenkian (1994)
  • Nueva York en un poeta, per a trio solista i orquestra simfònica - encàrrec de la Orquesta Ciudad de Granada (1997)
  • Polaritats, per a grup de cambra - encàrrec de l'Associació Catalana de Compositors i de l'Associació de Músics de Jazz de Catalunya (1999)
  • Per un camí comú, per a trio de jazz i tenora - encàrrec del XXI Festival Internacional de Música de Granollers en l'homenatge a Josep Maria Ruera (2000)
  • Brassiana, per a quintet de metalls i trio de jazz - encàrrec del grup Luur Metalls (2000)
  • Vermeer, per a conjunt instrumental - encàrrec del festival Plaza (2001)
  • Iberia, per a dos pianos solistes i orquestra simfònica – encàrrec de l'Orquesta Nacional de España (2004)
  • Escenas Populares, per a dos pianos i veu - encàrrec de Katia i Marielle Labèque (2007)
Ha rebut un gran nombre de premis nacionals i internacionals com: el de Composició de Temes de Jazz de Mónaco, el Nacional de Música de la Generalitat de Catalunya, el de l'Associació de Músics de Jazz de Catalunya i el de Composició de Jazz Llatí de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE).

Ha col·laborat amb músics de jazz com Wynton Marsalis, John Abercrombie, David Liebmann, Kenny Wheeler, Vince Mendoza, Mark Feldman, Iain Ballamy, Claudio Pontiggia, Al Cohn, Jimmy Owens, Jerome Richardson, Dave Schinitter, Alvin Queen, Guy Lafitte, Gerard Presencer, Adrianne West, Sean Levitt, Rudy Berger i Heinrich von Kalnein entre d'altres, amb músics clàssics com Josep Pons, Jerzy Artysz, Gerard Claret, Walter Boeykens, Antoni Ros Marbà, H.K.Gruber, Dolors Aldea, Carles Santos i amb músics de tango com Rodolfo Mederos, Elba Picó, Horacio Ferrer, Pablo Mainetti i Marcelo Mercadante. Ha col·laborat també amb la Lincoln Center Jazz Orchestra, amb la Big Band de la Radiotelevisió Belga, amb l'Orquestra Ciudad de Granada, amb la Beethoven Academie de Bèlgica, amb l'Orquestra de Cambra Nacional d'Andorra, amb l'Orquestra de Cambra Andrés Segovia, amb l'Orquesta Nacional de España i amb la Real Filharmonia de Galicia.

Ha enregistrat nombrosos programes per a ràdio i televisió i ha actuat en els festivals més importants d'Espanya, Portugal, França, Anglaterra, Dinamarca, Suècia, Holanda, Alemanya, Bèlgica, Àustria, Itàlia, Bulgària, Israel, Estats Units, Xina i Argentina.
 El contenido de este artículo ha sido extraído total o parcialmente de la Viquipèdia (Wikipedia en catalán) bajo licencia Creative Commons.






 
PUBLICIDAD
PUBLICIDAD

 

LO + EN CANCIONEROS.COM
PUBLICIDAD

 

HOY DESTACAMOS
Novedad discográfica

por María Gracia Correa el 03/04/2024

El jueves 14 de marzo Mayte Martín presentó en el Teatro de la Maestranza de Sevilla su nuevo espectáculo: Tatuajes. Se trata de una colección de joyas de grandes autores universales llevados magistralmente al territorio particular de la artista. Con este concierto y con el disco que lleva el mismo nombre, rinde homenaje a la canción de autor más global, a la que traspasa fronteras y conforma una parte primordial de la memoria sentimental de diferentes generaciones.

HOY EN PORTADA
Novedad discográfica

por Carles Gracia Escarp el 03/04/2024

Desde los veintiún años la argentina Carmen Aciar es una barcelonesa más, llegó para descubrirse en su arte por las calles de Barcelona, sumando sus propias historias desde que llegó en ese agosto de 2022 para habitar esta ciudad en sus incertidumbres, sus composiciones ya conforman su primer disco Historias mías.

 



© 2024 CANCIONEROS.COM