GUMERSIND RIERA


Fecha de nacimiento:
09 de junio de 1909
Fecha de fallecimiento:
04 de abril de 1990

Sumario
Trovapedia
Textos musicados de
Gumersind Riera
Cancioneros con canciones
de Gumersind Riera
Gumersind Riera Sans (Fornells, Menorca, 9 de juny de 1909 - Barcelona, Barcelonès, 4 d'abril de 1990) fou un escriptor i poeta menorquí.

La seva família era humil. El seu avi i el seu pare eren pescadors. Tenia un germà. Amb tretze anys ingressà en el Seminari de Ciutadella, on va començar a estudiar Humanitats. Després va deixar la carrera eclesiàstica i va anar a estudiar Magisteri a Barcelona; mentre donava classes a un col·legi privat religiós. Va ser un poeta precoç. Va començar a escriure poemes al Seminari de Ciutadella. Va publicar el seu primer poema l'any 1926 a la revista El bien público de Maó.

L'any 1926 tornà a Menorca on també va fer de mestre d'escola privada. Més tard a Palma acabà Magisteri i aprovà les oposicions. Ensenya Geografia i Història a cinquè a l'Institut d'Ensenyança Mitjana de Maó. El 1940 entrà com a bibliotecari de l'Ateneu de Maó i més endavant secretari del Jutjat Municipal.


Ceguera transitòriaEntre l'any 1944 i l'any 1947 es va quedar cec i els doctors Barraquer de Barcelona el van curar. Gràcies a aquest fet va escriure el poema Recordances d'un malalt que el va fer famós guanyant el 1947 el Premi Extraordinari de la Festa de les Lletres de Barcelona.

Exerceix de mestre a Lleida (entre d'altres exerceix a Corçà, Almatret, Seu d'Urgell). El 1959, demana plaça a Sant Sadurní d'Anoia per tal d'estar més a prop de Barcelona i que el seu fill pugui estudiar Medicina.

El 1962, guanya el Premi Ateneu de Maó pel poema La Mare de Déu del Toro. El 1963,
rep el premi de Poesia de l'Ajuntament de Maó. El 1964, guanya la Flor Natural als Jocs Florals de Maó i rep els premis Ciutat de Roses a la Catalunya Francesa i Ala d'Or del Festival de la Cançó Menorquina amb Un amor en Menorca. El 1966, és premiat amb la Flor Natural als Jocs Florals de Ciutadella pel poema L'illa canta que més endavant li posà música el seu coetani Llorenç Galmés Camps. Aquest mateix any el grup Los Parranderos treu el seu primer disc amb la cançó Na Nena amb lletra de Gumersind i música d'Ortega Monasterio.

El 1969, mor la seva mare i poc abans la seva primera esposa i mare del seu fill Juan Antonio Riera Pons a Barcelona. Més tard es va casar amb Mercè Riba Bordó. Guanya els Jocs Florals de Maó. El 1972 és guardonat amb la Flor Natural als Jocs Florals de Maó pel poema El Gorg d'Albranca, publica L'illa canta i altres poemes. El 1973, es publica L'illa canta i altres poemes a la Col·lecció Ahir i Avui, núm. 4 de l'Editorial Nura.

L'any 1974 li varen dedicar a Fornells durant les festes patronals el nom d'un carrer, el carrer del poeta Gumersind Riera. Va assistir a l'acte que va donar nom al carrer més ampli del seu poble. Publiquen Enmig de la mar a la Col·lecció Ahir i Avui, núm. 12 de l'Editorial Nura. El 1986, es publica en el volum 4 dels quaderns de Menorca Els Onze pobles de l'illa: amb una oració a la Mare de Déu del Toro, patrona de Menorca de l'editorial Nura.

Gumersind va morir a Barcelona el 4 d'abril del 1990. El van enterrar a Fornells de cara a la tramuntana, com ell va dir a un dels seus poemes (Vull que m'enterrin aquí, de cara a la tramuntana, vora aquesta arena groga, sota aquestes aigües blaves...) i les seves cendres foren espargides pel port de Fornells.

A l'àlbum del grup Ja t'ho diré apareix la cançó Mallunyaré creada a partir dels poemes Quan trenqui l'alba i Les meves rimes de Gumersind.


PublicacionsEl 2009 es publica Antologia poètica i L'Institut Menorquí d'Estudis publica Antologia catalana de Gumersind Riera Sans en el centenari del seu naixement.
 El contenido de este artículo ha sido extraído total o parcialmente de la Viquipèdia (Wikipedia en catalán) bajo licencia Creative Commons.

 


 
PUBLICIDAD
PUBLICIDAD

 

LO + EN CANCIONEROS.COM

 

HOY DESTACAMOS
28 aniversario de su partida

el 21/05/2020

Hace 28 años, Atahualpa Yupanqui, el máximo exponente del folclore argentino moría en Nimes, Francia, horas después de tener que cancelar un recital. Un virtuoso de la guitarra, un poeta de las cosas simples, un hombre comprometido con sus ideas y con su tierra. Un artista que recién en los últimos años fue merecidamente reconocido por su país.

HOY EN PORTADA
NOVEDAD DISCOGRÁFICA

por María Gracia Correa el 03/07/2020

L’estació dels somnis (La estación de los sueños) es el nuevo trabajo de Joan Isaac. El disco publicado en abril de 2020 por el artista catalán contiene doce canciones, entre ellas se encuentra una versión de Planetari en castellano, cantada en forma de dueto junto al canario Pedro Guerra.  En la interpretación de otro de sus temas: Can 60, cuenta con la colaboración de Pemi Fortuny (Lax'n'Busto). Todas las canciones del disco han sido compuestas por el cantautor a excepción de la última: Passeig del Carme, de Pere Tàpias, incluida como homenaje al artista fallecido hace tres años.

 © 2020 CANCIONEROS.COM

Notas legales

Qué es cancioneros
Aviso legal
• Política de privacidad

Servicios

Contacto
Cómo colaborar
Criterios
Estadísticas
Publicidad

Síguenos

   

cancioneros.com/letras
Acceso profesional