Decapitacions XII


Josep Moragues i Mas guerriller català, fill de la Garrotxa lluità ardidament contra les tropes franco-espanyoles de Felip V que venien a arrabassar-nos les llibertats.

Finalment vençut el 1713 després d'un intent de fugida cap a Mallorca amb altres companys és pres i dut a judici.

Josep Moragues és considerat culpable del delicte d'alta traïció i per tant, condemnat a mort. La decisió del tribunal és que mori a garrot.

L'endemà de la sentència, junt amb dos companys més, és mort a garrot, descalç i amb camisa de penitent, refusant-li tot honor.

Després de l'execució fou esquarterat i el seu cap sangonós exposat públicament dins una gàbia de ferro al davant de la diputació del general de Barcelona per escarment de patriotes.

Els precs de la seva muller perquè la gàbia fos retirada i el crani restituït al seu cos no foren atesos fins dotze anys després de l'execució.

219 anys després, molts catalans celebraven amb satisfacció la instauració de l'Estatut d'Autonomia de 1932 que com el cap d'en Moragues, havia estat mutilat, també, per les Corts de la República Espanyola.

I el seu cap sangonós exposat públicament dins una gàbia de ferro per escarment de patriotes.

Viatger, vingues d'on vingues
si tens lo cor honrat
flecta els genolls i prega,
com fill davant lo cap
del pros Josep Moragues,
lo nostre general.
(*)

¡Mort esclava!
Ocell engabiat en gàbia secular
ocell nostrat, orb, eixalat,
vermell de sang
i de vergonya.

No serem pas relapses
No serem pas relapses.
L'atàvic escarment
ens servarà tostemps.

Ocell refet, cantes cínic avui:
la llibertat
decapitada...


(*) La parte en cursiva está basada en textos de Pere Quart, Àngel Guimerà, Josep Maria Figueres, Ignasi Roda y Ramon Muntaner.
Se omite en la versión single de 1974.

Versión de Ramon Muntaner
Idiomas

Esta canción aparece en la discografía de
LO + LEÍDO
1.
«Eternamente Omara», un nuevo álbum de Omara Portuondo
[25/06/2025]

A sus 94 años, Omara Portuondo publica Eternamente Omara, un nuevo trabajo discográfico en el que revisita grandes canciones del repertorio cubano acompañada por artistas como Nathy Peluso, Pablo López, Angelique Kidjo y Silvio Rodríguez, quien cantará Demasiado, tema incluido originalmente en Segunda cita (2010).

2.
«Vínculos - Anj’Hara», el debut discográfico de Olvido Lanza
[27/06/2025]

La violinista barcelonesa Olvido Lanza publica su primer disco en solitario tras una larga trayectoria acompañando a grandes cantautores, Mayte Martín, Manolo García, Miguel Poveda y, de forma especialmente destacada, a Joan Manuel Serrat.

3.
Malva Rodríguez deslumbra en el Festival del Caribe de Enghien-les-Bains con un viaje musical por Cuba
[26/06/2025]

La pianista cubana Malva Rodríguez —hija de Silvio Rodríguez y Niurka González— ofreció un programa que recorrió géneros clave de la tradición musical de la isla, con obras de Lecuona, Caturla, López-Gavilán, Oliva, Alén y un cierre con Chopin, en una actuación ovacionada en el Centro de las Artes de la ciudad francesa.

4.
«Nana de la prisa»: el nuevo sencillo de Marina Paredes arrulla el presente desde la lentitud
[27/06/2025]

Marina Paredes, cantautora y actriz gestual nacida en La Vila Joiosa (País Valenciano) en 1998, lanza en junio de 2025 su nueva canción: Nana de la prisa, una composición íntima y profundamente mediterránea que busca arropar con dulzura los ritmos acelerados de la vida contemporánea.

5.
Natalia Lafourcade en el Liceu: canto a la raíz y a la vida que se abre
[21/07/2025] por Xavier Pintanel

La cantautora mexicana Natalia Lafourcade actuó en solitario ayer domingo en el Liceu de Barcelona en el marco del Suite Festival, en un concierto cargado de emoción radical, depuración estilística, mestizaje sonoro, dramaturgia íntima y canción de autor en estado puro. Sílvia Pérez Cruz fue su invitada en sensible abrazo musical.