Barricades de paper
em trobava foraster
d'una nafra per herència
com metralla de morter.
El vell em parlà amb urgència
perquè no acabés amb ell
el desig de resistència
després d'una guerra cruel.
Companys que ja no estan
però sempre estaran,
records que només fan
una ferida al front
amb llàgrimes de sang.
Alguns notaren l'absència
però no digueren res
i callaren la violència
que els havia fet silents.
Traïdors per la prudència,
—democràcia..., francament?—
feren una reverència
i callaren novament.
Silencis que fan mal
i oblits que van matant
no podran esquivar
l'embat del seu esguard
l'orgull d'haver lluitat.
Mentre qui escriga la història
siga només el poder
alçarem en la memòria
barricades de paper.
Companys que ja no estan
però sempre estaran
no podran esquivar
l'embat del seu esguard
amb llàgrimes de sang.
No podran esquivar
l'embat del seu esguard.
La cantautora Judit Neddermann y el guitarrista Pau Figueres presentan un nuevo álbum conjunto, con doce canciones en castellano, catalán, portugués y francés, grabadas en directo en estudio. Entre ellas, una nueva versión de Vinc d’un poble con Joan Manuel Serrat y temas originales que combinan pop, folk, jazz y música popular brasileña.
El cantautor chileno Patricio Anabalón lanza el single Danza con la participación de Silvio Rodríguez, en una obra producida por Javier Farías y enriquecida con los aportes del Cuarteto Austral, Felipe Candia y otros destacados músicos e ilustradores; en un encuentro generacional de la canción de autor.
El compositor, etnomusicólogo y director teatral napolitano Roberto De Simone ha muerto en Nápoles a los 91 años. Fue autor de La gatta Cenerentola y fundador de la Nuova Compagnia di Canto Popolare. En su Cantata per Masaniello colaboró el grupo chileno Inti-Illimani, en una obra que unió la tradición napolitana con la música latinoamericana.
La cantante catalana Sílvia Pérez Cruz participa con su voz en el nuevo trabajo del compositor Feliu Gasull, donde interpreta varias piezas con orquesta, en un disco que reúne también a Pau Figueres, Josep Pons y la Orquestra del Gran Teatre del Liceu.
La profesora puertorriqueña Limarí Rivera Ríos publica el primer estudio académico interdisciplinario sobre la obra de Silvio Rodríguez, explorando la relación entre canción y poesía, la representación del amor como ética revolucionaria, el discurso racial y el legado de Martí y Guillén.